Therapeutisch Centrum ‘t Bat // Dhr. M.M.M. Huveneers D.O.- MRO

Drie bewegingssystemen

  1. Een eerste bewegingssysteem is dit van het beenderstelsel en de spieren. Dat vormt een samenhangend geheel waarbij een letsel of bewegingsverlies in een bepaald gewricht klachten kan veroorzaken, niet alleen op de plaats zelf maar ook op een totaal andere plaats.
  2. Een tweede systeem verwijst naar de ingewanden. Alle organen in het menselijk lichaam bewegen. Ze maken bewegingen uit zichzelf en onder invloed van het middenrif. Een bewegings- of elasticiteitsverlies van een orgaan leidt niet enkel tot slechter functioneren van het orgaan zelf maar kan eveneens invloed hebben op de omringende structuren. Ademhaling en voeding spelen hierbij een grote rol.
  3. De bewegingen in de schedel vormen het derde bewegingssysteem. De schedel is als het ware een puzzel waarbij de verschillende delen langs elkaar schuiven. De hersenvliezen die hiermee in relatie staan, lopen in het ruggenmergkanaal naar het staartbeentje. Dit geheel draagt een ritmische beweging in zich. Dit ritme kan verstoord worden. Ook hier is er een wisselwerking tussen de bewegingen in de rest van het lichaam.
De osteopaat behandelt naast volwassenen ook kinderen, baby’s, zwangere vrouwen en sporters.